Nagovor na stavki, Maribor, 23.1.13


Pred 20 leti smo si, verjetno večina med nami, mislili, tako, zdaj imamo svobodo, demokracijo, pravno državo in se lahko posvetimo svojemu delu. Pa ni tako preprosto!

Mislili smo, da jasno zapisana ustava in zakoni, ki imajo za cilj dobrobit posameznika in družbe, zadostujejo za to, da bomo lahko delali pošteno in pravično. In to smo pričakovali tudi od vseh drugih. Pa ni tako preprosto!

Verjeli smo, da je znanje tista vrednota, ki jo je treba bolje negovati in razvijati, saj le na znanju lahko gradimo stabilna podjetja, učinkovite javne storitve in sposobno javno upravo. A ni tako preprosto!

Danes vemo, da si moramo za pravično in pošteno družbo prizadevati vsak dan! Se izpostaviti, se aktivno vključiti in se za vrednote tudi boriti, če je treba. Ljudje protestirajo in stavkajo zato, ker nepravičnost boli, ker boli aroganca ob premnogih zlorabah položajev, ker dobro vemo, da klientelizem državo slabi.

Zdaj vemo, da s tem, ko smo v nekaj verjeli, tega še nismo dosegli. Da zgolj zakoni še ne izkoreninijo korupcije. Da mora biti ljudstvo prebujeno, če naj demokracija deluje v skupno dobro. Da moramo budno spremljati, kaj politika počne v našem imenu, da je treba nagraditi, kar je dobro in zavreči, kar je slabega.

V ozaveščanju, v iskanju in prenašanju znanja, ima javna Univerza ključno vlogo. Morda je prav zato komu trn v peti, a vedeti moramo, da je za naš razvoj bistveno široko razumevanje, ne le uporabno znanje, medsebojno spoštovanje, ne pa izkoriščanje, zavedanje, da ne more iti enim dobro, če gre drugim slabo. Zato je pomembno javno, vsem dostopno visoko šolstvo. Zato je treba omogočiti dostop do znanja za vse! Tako preprosto je!

Komentarji

  1. Prišlo je novo obdobje.Obdobje v katerem bo glavno vlogo odigrala etika in morala.Etika, kot filozofska disciplina, ki se ukvarja s tematiko človeškega hotenja in ravnanja z vidika dobrega in zlega, moralnega in nemoralnega.Morala pa kot oblika človekovega odnosa do sveta, drugih ljudi in do sebe.Nanaša se na tisto, kar je dobro in kar je slabo, kar je pravilno in kar je napačno pri človekovi osebnosti in njegovem postopanju.Morala tako postane osnova človekovega obstoja, brez morale je človek degradiran v nečloveka.Ko bomo postavili temelje etike in morale v naši družbi, se bodo začele dogajati spremembe na bolje.Srečo imamo, da končno imamo rektorja, ki razume etiko in moralo, ki že deluje kot "oddajnik" take pozitivne energije in upam, da na Univerzi obstaja še veliko "spejemnikov", ki so naravnani na isto "frekvenco", da lahko sprejemajo to novo energijo.Ko pa vsi skupaj dosežemo "kritično maso" te energije, sem prepričana, da se bo tehtnica končno obrnila v pravo smer.Torej v novo obdobje, ki si ga vsi zaslužimo.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Koliko enakopravnosti imamo?

Peti jezdec apokalipse

Sta možnosti res le dve, ali slovenščina ali angleščina na univerzah?